השפה הערבית, אחת משתי השפות הרשמיות במדינת ישראל, היא שפת-האם של כחמישית מתושבי מדינת ישראל ושפתן של המדינות השכנות לה; מכאן חשיבותה של הערבית ככלי להבנת המציאות המזרח-תיכונית, שישראל היא חלק ממנה, וכגשר להכרת התרבות וההיסטוריה של עמי המזרח התיכון.
מטרת לימוד המקצוע בחטיבת הביניים היא לטפח את הוראת הערבית כך שתחצה את גבולות הכיתה ותאפשר לתלמידים שימוש בכל ארבע מיומנויות השפה: האזנה, דיבור, קריאה וכתיבה. השפה הנלמדת היא השפה הספרותית – התקשורתית אך גם משלבת בתוכה מבנים מתוך השפה המדוברת.
בנוסף, השפה היא כלי ביטוי עיקרי של תרבות. הוראת שפה ותרבות במקביל מאפשרת הסתכלות רחבה על הסביבה והמציאות בה אנו חיים ומאפשרת לתלמידים לבחון ולבקר את דעותיהם על האחר ולמנוע הכללות ודעות קדומות. (מתוך: "שפה מספרת תרבות", אלה ולסטרה).
סרטון חשיבות השפה ערבית
מקצוע הערבית הינו מקצוע חובה בחטיבת הביניים ונלמד שלוש שעות שבועיות.
חוזר מפמר בנושא חובת לימוד השפה לליקויי למידה ותלמידים מתקשים
ספרי לימוד:
ספרי הלימוד הנלמדים בכיתות ז' – ח' הם – "שפה מספרת תרבות חלק א" ו"שפה מספרת תרבות חלק ב" / אלה ולסטרה.
בכיתה ז' ילמדו התלמידים את הוראת סימני הכתב וההגאים וייחשפו למספר רב של מילים, צירופים ומשפטים.
לימוד השפה והתרבות הערבית בכיתה ח' הוא המשך ישיר לכיתה ז', שבה נלמדים סימני הכתב ומתפתחת היכולת של התלמידים לקריאת טקסטים בסיסיים. כמו כן בכיתה ח' ייפתחו התלמידים מיומנויות האזנה ודיבור באמצעות טקסטים שונים וירחיבו את הידע הדקדוקי כאמצעי להבנת השפה ולשימוש בה.
ספר הלימוד הנלמד בכיתה ט' הוא "ממתאז" / רכס.
בכיתה ט' יפתחו התלמידים מיומנות האזנה לידיעות קצרות מהתקשורת הערבית, יקראו טקסטים וכתבות בערבית, ילמדו לכתוב משפטים/קטעים/כתבות בערבית ויעשירו את הידע שלהם במושגים מעולם הערבית והאסלאם.
דרכי הוראה, למידה והערכה:
אנו מאמינות כי למידה פעילה היא הבסיס החשוב ביותר לרכישת מיומנויות השפה הערבית על כל גווניה, ולכן היא מהווה מרכיב חשוב בהערכת התלמידים (כ- 20%).
מהי למידה פעילה בשיעורי ערבית?
- מוכנות ללמידה- הבאת כל הציוד הנדרש לשיעורים
- השתתפות פעילה בשיעורים תוך שמירה על ניהול שיח הוגן.
- הכנת שיעורי בית בעקביות וביצוע כל המטלות
- מסירת מטלות ועבודות במועד
הערכה יצירתית/חלופית:
לימוד השפה הערבית מועבר בכיתות באופן חווייתי באמצעות שירים, תוכניות וסרטים רלוונטיים לנושאים שנלמדים. בנוסף, השיעורים יכללו שימוש רב ב טכנולוגיה מגוונת הכוללת: משחקים, מצגות אינטראקטיביות, יצירת סיפורים, מבדקים ועוד… התלמידים יצטרכו להגיש בכל מחצית מטלה יצירתית/טכנולוגית בנושא הנלמד.